





One Day State Level Consultation Programme on *Juvenile Delinquency: Prevention, Fair Trial and Rehabilitation* Date: Sunday, the 23<sup>rd</sup> of July, 2023 Venue: Gyan Bhawan, Patna.

Organised by:

Juvenile Justice Monitoring Committee, Patna High Court In Partnership with: Department of Social Welfare, Government of Bihar Supported by UNICEF

# **Objectives**

- Take stock on progress and key challenges regarding Justice for Children and CICLs with focus on children in conflict with law- pendency, analysis of custodial/non-custodial measures, background, rehabilitation measures.
- Identify specific priority actionable recommendations that will form an Action Plan for Enhancement of Justice for Children and CICLs.
- Review the role of training institutes/ academies in supporting adequate training of stakeholders.

#### **PROGRAMME SCHEDULE**

# **REGISTRATION OF PARTICIPANTS AND ARRIVAL OF DIGNITARIES**

08:00 AM TO 09:00 AM

08:00 a.m.to 08:50 a.m.	Registration of Participants and Tea/Coffee
(50 Min.)	(Participants to take their Respective Seats)
08:50 a.m.to 09:00 a.m.	Arrival of Dignitaries
(10 Min.)	

#### INAUGURAL SESSION 09:00 AM TO 10:00 AM

09:00 a.m. to 09:02 a.m.	Arrival of Dignitaries on Dais
(2 Min.)	
09:02 a.m. to 09:10 a.m.	Felicitation of Dignitaries
(8 Min.)	
09:10 a.m. to 09:13 a.m.	Welcome address:
(3 Min.)	Mr. Suvash Chandra Sharma
	Additional Registrar, Juvenile Justice Secretariat, Patna High Court
09:13 a.m. to 09:16 a.m.	Introductory Address:
(3 Min.)	Mr. Shivendra Pandeya, Officer In-Charge, Chief of Field Office, UNICEF,
	Bihar
09:16 a.m. to 09:19 a.m.	Address by:
(3 Min.)	Mr. Prem Singh Meena, Secretary, Department of Social Welfare, Govt.
	of Bihar
09:19 a.m. to 09:22 a.m.	Address by:
(3 Min.)	Mr. Amir Subhani, Chief Secretary, Bihar
09:22 a.m. to 09:25 a.m.	Key Note address:
(3 Min.)	Hon'ble Mr. Justice Ashutosh Kumar
	Judge & Chairperson, Juvenile Justice Monitoring Committee,
	Patna High Court
09:25 a.m. to 09:28 a.m.	Address by:
(3 Min.)	Hon'ble Mr. Justice K. Vinod Chandran
	Hon'ble the Chief Justice, Patna High Court
09.28 a.m. to 09.58 a.m.	Group Photograph followed by Tea
(30 Min.)	

### TECHNICAL SESSIONS 10:00 AM TO 04:00 PM

#### **Technical Session-1**

(10:00 a.m. to 11:00 a.m.)

Topic: Juvenile Delinquency: Prevention and Early Intervention

Chair: Hon'ble Mr. Justice Chakradhari Sharan Singh, Judge, Patna High Court

Co-Chair: Mr. Prem Singh Meena,

Secretary, Department of Social Welfare, Govt. of Bihar

10:00 a.m. to 10:05 a.m. (05 Min.)	Introduction to the Session by Chair
10:05 a.m. to 10:50 a.m.	Resource Person:
(45 Min.)	<b>Mr. Vinay Kumar,</b> DG-cum-Chairman-cum-CMD, Bihar Police Building Construction Corporation, Patna.
10:50 a.m. to 10:55 a.m.	Open discussion
(05 Min.)	
10:55 a.m. to 11:00 p.m. (05 Min.)	Concluding Remarks by the Co-Chair

Technical Session-2	
(11:00 a.m. to 12:00 p.m.) Topic: Principle of Diversion with Emphasis on Non-Custodial Alternatives	
Chaim Hanible Mr. Justice DevenKumer Drimenne Dejenthri, Judge Detne High Court	
Chair: Hon'ble Mr. Justice PavanKumar Bhimappa Bajanthri, Judge, Patna High Court Co-Chair: Mr. Vinay Kumar,	
DG-cum-Chairman-cum-CMD, Bihar Police Building Construction Corporation, Patna.	
Introduction to the Session by Chair	
Resource Person:	
Ms. Bharti Ali, Executive Director of HAQ: Centre for Child	
Rights, a Delhi based NGO.	
Open discussion	
Concluding Remarks by the Co-Chair	
TEA BREAK (12:00 p.m. to 12:30 p.m.)	
(30 MIN)	

Technical Session-3 (12:30 p.m. to 01:30 p.m.) Topic: Right to a Fair Trial: Focus on Child Friendly Procedures		
Chair: Hon'ble Mr. Justice Madhuresh Prasad, Judge, Patna High Court Co-Chair: Ms. Gargi Saha,		
Child Protection Officer, UNICEF, Bihar		
12:30 p.m. to 12:35 p.m.	Introduction to the Session by Chair	
(05 Min.)		
12:35 p.m. to 01:20 p.m.	Resource Person:	
(45 Min.)	Justice Ashwani Kumar Singh	
	Former Judge, Patna High Court	
01:20 p.m. to 01:25 p.m.	Open discussion	
(05 Min.)		
01:25 p.m. to 01:30 p.m.	Concluding Remarks by the Co-Chair	
(05 Min.)		

# LUNCH BREAK (01:30 p.m. to 02:30 p.m.) (1 Hour)

Technical Session-4 (02:30 p.m. to 03:30 p.m.) Topic: Minimum age of criminal responsibility and age of criminal majority (Preliminary Assessment)	
Chair: Hon'ble Mr. Justice Rajeev Ranjan Prasad, Judge, Patna High Court Co-Chair: Mr. Shivendra Pandeya, Officer In-Charge, Chief of Field Office, UNICEF, Bihar	
02:30 p.m. to 02:35 p.m. (05 Min.)	Introduction to the Session by Chair
02:35 p.m. to 03:20 p.m. (45 Min.)	Resource Person: Mr. Anant Kumar Asthana, Child Rights Lawyer
03:20 p.m. to 03:25 p.m. (05 Min.)	Open discussion
03:25 p.m. to 03:30 p.m. (05 Min.)	Concluding Remarks by the Co-Chair

Technical Session-5 (03:30 p.m. to 04:30 p.m.) Topic: Rehabilitation; Restorative Justice and Procedures	
Chair: Hon'ble Mr. Justice Dr. Anshuman, Judge, Patna High Court Co-Chair: Ms. Bandana Preyashi, MD, Women and Child Development Corporation, Bihar	
03:30 p.m. to 03:35 p.m. (05 Min.)	Introduction to the Session by Chair
03:35 p.m. to 04:20 p.m. (45 Min.)	<ul><li>Resource Person:</li><li>Ms. Swagata Raha, Director, Research and Co-Director,</li><li>Restorative Practices at Enfold India</li></ul>
04:20 p.m. to 04:25 p.m. (05 Min.)	Open discussion
04:25 p.m. to 04:30 p.m. (05 Min.)	Concluding Remarks by the Co-Chair

## CONCLUDING SESSION 04:30 PM TO 05:00 PM

04:30 p.m. to 04:40 p.m.	Key Takeaways / Way Forward
(10 Min.)	Banku Bihari Sarkar, UNICEF, Bihar
04:40 p.m. to 04:50 p.m.	Vote of Thanks
(10 Min.)	Mr. Prashant Kumar C.H., Director, Department of Social Welfare, Govt. of
	Bihar
04:50 p.m. to 05:00 p.m.	Tea/Coffee
(10 Min.)	